Een Stap Vooruit: Hoe de horeca de transitie naar duurzame verpakkingen kunnen maken

Heb jij je medewerkers al geïnformeerd over de nieuwe SUP wetgeving en hoe jouw bedrijf hiermee omgaat? Sta je wel of geen zelf meegenomen bakjes toe, welke plastictoeslag reken je door aan de klant.

In deze blog willen we het hebben over een belangrijk onderwerp dat momenteel speelt in de horecabranche: de transitie naar duurzame verpakkingen als reactie op de nieuwe SUP wetgeving. Als restaurant is het nu meer dan ooit essentieel om vooruit te denken en bewuste keuzes te maken om onze impact op het milieu te verminderen. In deze blog delen we enkele waardevolle tips en suggesties om deze overgang soepel te laten verlopen.

Ken de Alternatieven

Onderzoek verschillende opties voor duurzame verpakkingen, zoals kartonnen bakjes, herbruikbare materialen en andere plasticvrije alternatieven. Denk hierbij aan de functionaliteit, stevigheid en geschiktheid voor diverse gerechten.

Test en Probeer

Voordat je volledig overschakelt naar duurzame verpakkingen, is het belangrijk om ze grondig te testen. Denk aan factoren zoals de houdbaarheid van het kartonnen bakje met sauzen of de stevigheid van herbruikbare materialen. Zo kun je ervoor zorgen dat de gekozen alternatieven voldoen aan de vereisten van jouw restaurant.

Patat bakje dat voldoet aan de nieuwe SUPKosten en Budget

Neem de tijd om de kosten en het budget voor de nieuwe verpakkingen in kaart te brengen. Hoewel duurzame opties mogelijk initieel hogere kosten met zich meebrengen, kan de investering zich op de lange termijn terugbetalen door een positieve merkperceptie en kostenbesparingen op wegwerpproducten.

Informeer je Medewerkers

Maak gebruik van een professionele bedrijfsapp, zoals Horecaflix, om je medewerkers te informeren over de nieuwe verpakkingsrichtlijnen en om feedback te verzamelen. Door hun betrokkenheid vergroot je niet alleen het bewustzijn, maar kunnen ze ook waardevolle input geven en de overgang naar duurzame verpakkingen ondersteunen.

Communiceer met je Klanten

Wees transparant naar je klanten toe over de motieven achter de veranderingen in verpakkingen. Leg uit dat je als restaurant verantwoordelijkheid neemt voor het verminderen van plastic afval en het beschermen van het milieu. Door openlijk te communiceren, creëer je begrip en kun je jouw klanten betrekken bij deze positieve verandering.

Geleidelijke Overgang

Als restaurant kun je ervoor kiezen om geleidelijk over te stappen op duurzame verpakkingen. In de tussentijd kun je een kleine extra heffing van bijvoorbeeld €0,01 op wegwerp plastics toepassen, terwijl je op zoek gaat naar geschikte alternatieven. Dit zorgt ervoor dat je alvast een stap in de juiste richting zet en je klanten bewust maakt van de veranderingen die eraan komen.

Externe Hulp en Ondersteuning

Er zijn verschillende bronnen beschikbaar om je te helpen bij de implementatie van de SUP wetgeving en de overgang naar duurzame verpakkingen. Raadpleeg bijvoorbeeld https://regelhulpenvoorbedrijven.nl die specifieke begeleiding bieden voor restaurants en horecabedrijven.

Het is tijd om vooruit te kijken en stappen te zetten naar een duurzamere toekomst in de horecabranche. Door bewuste keuzes te maken bij de verpakkingen die we gebruiken, kunnen we allemaal bijdragen aan het verminderen van plastic afval en het beschermen van ons milieu. Laten we samen de transitie maken naar duurzame verpakkingen en een positieve impact creëren!

Heb je vragen of wil je meer informatie over hoe Horecaflix jou kan ondersteunen in deze overgang? Neem gerust contact met ons op via ons contact formulier.


Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/ictvitam/www.horecaflix.nl/wp-content/themes/applauz/views/prev_next.php on line 10
previous
Veiligheid op de horeca werkvloer
Horecaflix

ICT-Vitamins groep
Hoofddorp
KvK 76488039
info@horecaflix.nl

Documentatie
Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte